Krönika #3

Jag är krönikör hos nättidningen Hey Sugar Magazine och skriver texter som fokuserar på självförtroende och självkänsla. Här är min tredje krönika!

Jag är övertygad om att vi i stor grad själva kan påverka hur vi mår. Genom att göra saker som gör oss glada, omge oss med personer vi gillar, och vara oss själva kan vi bli mycket lyckligare människor. Men det finns förstås saker som hindrar oss från att må så bra som vi förtjänar.

En typisk situation som får oss att må dåligt kan orsakas av något som jag kallar för energitjuvar. Det är människor som medvetet, eller omedvetet, tappar oss på energi och får oss må dåligt. En energitjuv kan utmärka sig på många sätt, men några typiska drag är att personen klagar på dig, har en otrevlig attityd, får dig att känna dig osäker och dålig, säger saker som sårar dig och helt enkelt gör dig psykiskt trött. Det kan vara sättet den säger något på. Det kan vara små, luriga kommentarer som ”Är det meningen att din tröja ska vara så liten?”, ”Ska ditt hår verkligen se ut så?” och så vidare. Personen ger kanske inte förolämpningar rent ut, men orden sårar ändå.

Tyvärr är det inte alltid så enkelt att säga upp bekantskapen med energitjuven. Kanske är den en vän, en klasskompis eller någon i familjen.

Det du istället kan göra är att konfrontera personen som tömmer dig på energi och får dig att må dåligt. Den kanske inte ens är medveten om hur den påverkar dig. Våga visa dig stark och stå upp för dig själv. Försök att vara uppmärksam på de gånger energitjuven kommer gliringar, ifrågasätt varje gång med ”Hur menar du nu?”, ”Varför säger du så?” eller ”Hur tänker du nu?” Energitjuven måste då förklara sig, och kan förhoppningsvis reflektera över sitt eget beteende. Till slut kanske det går upp ett ljus eller helt enkelt blir för jobbigt för energitjuven och gör att den skärper till sig.

Det är viktigt att inte låta någon trampa på dig eller få dig att må dåligt. Inte ens någon i din närhet. Lägg rädslan åt sidan och var modig! Kräv att personen ska ändra på sig. Kanske är det jobbigt och uppstår en konflikt, men långsiktigt kommer du att må bättre. Vägen till förändring är ett litet steg i taget. Om du i början lyckas säga emot en av tre gånger får du bättre självförtroende och kommer få lättare att säga ifrån varje gång.

Gillar

Kommentarer