Aldrig ett misstag, alltid en läxa

Jag är krönikör på Heysugarmagazine och för ett tag sedan kom min andra krönika upp. Här är hela om ni vill läsa den:

Vilken är din största rädsla? När folk får den frågan tänker de ofta på otäcka saker som spindlar, mörker och mördare. Svaret som de flesta ger är dock att misslyckas. Rädslan att inte räcka till och att göra sig själv och andra besvikna. Det är inte tanken på monster under sängen som håller oss vakna på natten, det är tanken på att misslyckas. Jag kan utan att skämmas erkänna att det är min största rädsla.

En sommar klättrade jag och en kompis in i en hage med lamor i. Vi trodde att den var tom, men helt plötsligt från ingenstans dök en lama upp och började rusa emot oss med hat i ögonen. Det låter kanske komiskt, men lamor kan vara väldigt farliga. Vi sprang för livet och lyckades fly. Efteråt pumpade adrenalinet i kroppen, men vi skrattade. För vad är tanken på att bli sparkad av en lama jämfört med tanken på att misslyckas med något?

Trots det har jag misslyckats med saker fler gånger än jag blivit jagad av lamor. Jag har gjort dåligt ifrån mig på prov, på framträdande och andra saker. Efteråt har jag mått otroligt dåligt. Jag misslyckades! Jag tycker alltså att det är värre än att bli anfallen av ett lamadjur.

Vad säger det om oss människor? Borde inte vår undermedvetna överlevnadsinstinkt göra oss rädda för farliga situationer? Borde inte tanken på livshotande situationer få oss att darra av skräck? Istället har vi ångest för att inte räcka till. Det är naturligt att inte klara av allt och alla misslyckas ibland och ändå gör det så ont när det händer. Kanske ondare än en lamaspark.

Det viktiga är att inte sluta försöka. Du misslyckades denna gången men det betyder inte att du kommer misslyckas nästa gång. Kanske gör du det, men då är det bara att fortsätta kämpa och inte ge upp! Det är vår undermedvetna överlevnadsinstinkt som ger oss viljan och kraften att inte sluta kämpa. Ibland måste du förlora innan du vinner. Det är gjort på det sättet, kanske vill livet lära dig något. Bara för att du misslyckats betyder det inte att du är misslyckad. Se det inte som ett misstag utan se det alltid som en läxa.

Gillar

Kommentarer